Projekti

Izvješće sa studijske posjete Bugarskoj

24.4.2019

U organizaciji bugarskog Povjerenstva za financijski nadzor, u okviru Twinning light projekta “Pomoć Agenciji za osiguranje u BiH”, organizirana je studijska posjeta bugarskom Povjerenstvu za financijski nadzor u cilju upoznavanja rada navedene institucije, a radi lakšeg razumijevanja i razvoja jedinstvenog tržišta osiguranja u BiH.

Studijska posjeta je bila namijenjena predstavnicima Agencije za osiguranje u BiH, Agencije za nadzor osiguranja FBiH i Agencije za osiguranje RS.

Prilikom studijske posjete smo upoznati sa radom Povjerenstva za financijski nadzor Republike Bugarske kao i sa strukturom, funkcijom i upravljanjem navedenom organizacijom kao i internom organizacijom iste. Takođe su nam predstavljeni i načini prikupljanja, sređivanja i analize statističkih podataka kao i funkcioniranje njihovog informacijskog sustava. Tom prilikom bilo je riječi i o aktivnostima supervizije u oblasti osiguranja.   

Drugog dana studijskog putovanja smo posjetili Garantni fond Republike Bugarske kao i Biro zelene karte, gdje su nas sa radom pomenutih institucija upoznali njihovi predstavnici i istakli njihove određene specifičnosti. Takođe smo u Povjerenstvu za financijski nadzor Republike Bugarske imali predstavljanje primjene zakonskih i podzakonskih akata u oblasti supervizije kao i predstavljanje rada CEIOPS grupe.

Trećeg dana posjete su nam predstavljeni rad EIOPS i IAIS grupe, a takođe smo upoznati i sa Memorandumima o razumijevanju iz oblasti nadzora osiguranja.

O radu i funkcioniranju pomenutih institucija upoznali su nas njihovi istaknuti stručnjaci iz pomenutih oblasti.

Obzirom da je pridruživanje EU budućnost BiH, studijska posjeta Povjerenstvu za financijski nadzor Republike Bugarske je bila korisna u smislu upoznavanja funkcioniranja njihovog sustava osiguranja i nadzora istog, načina prikupljanja, sređivanja i analize relevantnih pokazatelja bitnih za oblast osiguranja kao i upoznavanja zakonskih i podzakonskih akata iz te oblasti.

STATISTIKA

PUBLIKACIJE