Agencija

Upravljanje i rukovođenje Agencijom za osiguranje u Bosni i Hercegovini

9.11.2023

Organ upravljanja Agencijom je Upravni odbor Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini koji se sastoji od sedam članova.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine imenuje predsjedatelja Upravnog odbora Agencije i još dva člana Upravnog odbora Agencije od kojih je jedan predstavnik Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine a jedan predstavnik iz područja osiguranja.

Entitetska ministarstva financija predlažu po jednog člana Upravnog odbora Agencije iz ministarstava financija entiteta i po jednog člana iz područja osiguranja.

Upravni odbor Agencije odgovoran je za predlaganje zakona i drugih akata na razini entiteta, kao i izmjena i dopuna postojećih zakona iz ovog područja, davanje suglasnosti na nacrte, odnosno prijedloge zakona i drugih akata, koje predloži jedan ili oba entiteta.

Ukoliko postoji spor ili potreba za usmjeravanjem ili tumačenjem propisa između agencija za nadzor osiguranja entiteta i Brčko Distrikta u vezi s usklađivanjem nadzornih vlasti oba entiteta i Brčko Distrikta, u pogledu nadzora poslova osiguranja između dva entiteta i Brcko Distrikta, ili entiteta i Brčko Distrikta i trećih zemalja, ili kad je u pitanju nadzor s namjerom održavanja slobodnog kretanja usluga osiguranja unutar Bosne i Hercegovine, svaka od entitetskih i Brčko Distrikta agencija za nadzor osiguranja može podnijeti zahtjev ili upit Upravnom odboru Agencije, iznoseći prirodu spora ili problema.


Članovi Upravnog odbora Agencije su:
  1. Vera Letica, predsjedateljica
  2. Suzana Minić, članica
  3. Jusuf Džaferović, član
  4. Snježana Rudić, članica
  5. Draženka Janjanin, članica
  6. Mira Bradara, članica
  7. Alma Smailagić, članica

Agencijom rukovodi ravnatelj Agencije. Upravni odbor Agencije bira ravnatelja Agencije, u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, a Savjet ministara Bosne i Hercegovine donosi odluku o imenovanju.

Ravnateljica Agencije je gđa Emina Jahić.

STATISTIKA

PUBLIKACIJE