Pitanja i odgovori

Osnovne informacije o osiguranju

15.6.2020


     

OPĆA PITANJA I ODGOVORI

Što je to osiguranje?

Princip osiguranja je uzajamnost, tj. prikupljanje uplata (premija) od više osoba izloženih jednoj vrsti rizika kako bi se pokrili gubici nekolicine od njih kada se rizik ostvaruje dešavanjem osiguranog slučaja. Osiguranje se ostvaruje na osnovu uplata u gotovom novcu od strane više osoba koje se raspoređuju među oštećenim.

Osiguranje je pokriće različitih rizika (od zemljotresa, požara, katastrofe, krađe, smrti, bolesti). ''Rizik'' je osnovni koncept u osiguranju, koji sam po sebi obuhvata istovremeno neizvijesnost svog ostvarenja u budućnosti i činjenicu da nas posljedica ili razvoj određene situacije može dovesti u poziciju koja je nepovoljnija od one u kojoj se trenutno nalazimo.

Šta dobijam osiguranjem?

Smirenost. Ne može se sa sigurnošću znati hoće li kuća biti poplavljena ili biti predmet provale, da li će se desiti nezgoda, itd. Od svih ovih rizika se može osigurati, kako bi se obezbijedila financijska smirenost nakon dešavanja nepovoljne situacije, kako za osiguranika, tako i za njegove/njene nasljednike u nekim slučajevima.

Šta se može osigurati?

Sve, od televizora do života. Uopćeno, osiguranje je moguće podijeliti na neživotno i životno. Neživotno osiguranje pokriva sve vrste osiguranja imovine, odgovornosti prema trećima stranama (kao što su, naprimjer osiguranja koja se odnose na posjedovanje i uporabu motornih vozila, posjedovanje i uporabu aviona i brodova, opće osiguranje od odgovornosti), kasko, putno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje prijevoza morskim, zračnim i tračnim prometom, osiguranje kredita, osiguranje financijskih usluga, osiguranje pravnih troškova i osiguranje jemstva.

Životno osiguranje pokriva osiguranje života, osiguranje vezano za investicijske fondove, mirovinsko i rentno osiguranje, osiguranje braka i djece, trajno zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezgode.

Što znači osigurati život?

Ovo osiguranje ima dva aspekta: investicijski i obezbjeđenje budućih fondova onima koji su financijski ovisni o osiguraniku nakon njegove/njene smrti. Investicijski aspekt je važan, budući da postoji olakšica na premijske uplate, a u dužem vremenskom periodu se pretvara u dodatni prihod.

U svojoj osnovi, životno osiguranje se dijeli na osiguranje za slučaj smrti (riziko), mješovito osiguranje (rizik sa elementom štednje), mirovinsko  osiguranje (ili rentno osiguranje) i zdravstveno osiguranje. Svako društvo za osiguranje, sa svoje strane, nudi pored široko popularnih osiguranja također i mnogo njihovih kombinacija. 

Koja su obvezna osiguranja?

Zakonom je predviđeno da su obvezna osiguranja osiguranje od autoodgovornosti prema trećim stranama (koje se odnosi na posjedovanje i upotrebu motornih vozila) i osiguranje od nezgode putnika u javnom prijevozu. Obavezna su također mnoga osiguranja od odgovornosti prema trećim stranama osoba koje se bave različitim zanimanjima (liječnici, notari, izvođači radova, turoperatori, zaštitari itd.), koja su uspostavljena različitim zakonima ili međunarodnim sporazumom.

PUBLIKACIJE