Drugi dokumenti

Zakonodavstvo Europske unije

12.12.2019

Sistem Europske unije za financijski nadzor

Europska komisija je, kao odgovor na svjetsku financijsku krizu iz 2008. godine, zadužila Grupu na visokoj razini kojom je predsjedavao gdin Jacques de Larosière da predloži rješenja za izloženo tokom kriznih neuspjeha u europskim nadzornim aranžmanima.

Svrha je bila postići bolju zaštitu građana i ponovno izgraditi povjerenje u financijski sustav. Konačnim izvješćeem Larosière grupe je istaknuto da se nadzorni aranžmani ne bi trebali fokusirati samo na nadzor pojedinačnih društava, nego da se prije stavi akcenat na stabilnost financijskog sustava u cjelini.

S tim u vezi, 1. siječnja 2011. godine, na snagu su stupile četiri nove regulacije EU. Novim regulacijama su osnovana četiri nova tijela, koja imaju značajna nadzorna i regulatorna ovlaštenja na polju financijske supervizije. Ta nova tijela su:

  • Europsko tijelo za nadzor vrijednosnih papira i financijskog tržišta (ESMA);

  • Europsko tijelo za osiguranje i zaposleničke penije (EIOPA);

  • Europski odbor za sustavni rizik (ESRB), koji je zadužen za nadgledanje i procjenu potencijalnih prijetnji po financijsku stabilnost koja može nastati iz makroekonomskih kretanja i događaja u okviru financijskog sustava u cjelini;

  • Europsko tijelo za nadzor banaka (EBA).

Navedena tijela su dio novog Europskog sustava financijskih supervizora (ESFS). Pored ESMA, EIOPA, ESRB i EBA, ESFS obuhvata Odbor supervizora svakog europskog tijela za nadzor (ESA) i državne organe za nadzor u državama članicama.

Glavni cilj ESFS je obezbijediti da se postavljena pravila primjenjuju na odgovarajući način diljem EU, kako bi se sačuvala financijska stabilnost, te obezbijedilo povjerenje u financijski sustav i dovoljna mjera zaštite potrošača financijskih usluga.

Važeće zakonodavstvo Europske unije

Spisak važećeg zakonodavstva Europske unije vezanog za osiguranje može se preuzeti putem linka u nastavku:

STATISTIKA

PUBLIKACIJE