Projekti

Regionalna konferencija o tržištima osiguranja centralne i jugoistočne Europe

24.4.2019

U organizaciji Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini je dana 29.09.2008. godine u Sarajevu održana Regionalna konferencija o tržištima osiguranja u centralnoj i jugoistočnoj Europi kao posljednja aktivnost Twinning Light projekta Podrške Agenciji za osiguranje u Bosni i  Hercegovini koji je trajao šest mjeseci i proveden u suradnji sa predstavnicima iz Republike Bugarske.

Domaćini Konferencije bile su Agencija za osiguranje u Bosni i Hercegovini i Povjerenstvo za financijski nadzor Republike Bugarske ispred kojih su se prisutnim sudionicima obratili direktori navedenih institucija, gosp. Samir Omerhodžić i gosp. Apostol Apostolov. Ispred Europske komisije, koja je bila financijer cijelog projekta i čiji su predstavnici također bili na Konferenciji, obratio se gosp. Ferdinand Kopp. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici financijskih institucija iz sljedećih zemalja: Crne Gore, Makedonije, Albanije, Mađarske, Poljske, Češke, Bugarske, Slovačke, Švedske... Aktivno učešće u radu Konferencije su uzeli predstavnici iz Međunarodne fondacije za osiguranje koju su predstavljali gosp. Robert Gibbons, predsjednik International Insurance Foundation i gosp. Andre Swanepoel, stručnjak za nadzor solventnosti u IIF te predstavnici USAID-a. 

U uvodnom izlaganju konferencije ispred Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini, na temu razvoja osiguranja i perspektiva osiguranja u Bosni i Hercegovini, govorili su dr.sci. Željko Šain, predsjednik Upravnog odbora Agencije i mr.sci. Zlatko Murgić, šef Odjeljenja za međunarodnu suradnju, financije, statistiku i aktuarstvo koji je ovom prilikom prezentirao najnovije pokazatelje tržišta osiguranja u Bosni i Hercegovini i predstavio statističku publikaciju za 2007. godinu.  

Teme konferencije su bile formirane u četiri panela i na svaku od njih je bilo po nekoliko predavača. U prvom panelu o suvremenoj regulaciji i razvoju tržišta osiguranja su govorili gosp. Robert Gibbons, izvršni direktor i predsjednik Međunarodne fondacije za osiguranje i gđa Ratka Celakovski, savjetnica u jedinici za nadzor osiguranja u odjelu financijskih sustava iz Ministarstva financija Republike Makedonije. 

U drugom panelu su predstavljene najbolje prakse zaštite potrošača i razmjene informacija između nadzornih organa o kojima je govorio gosp. Slavomir Stastny, član uprave Nacionalne Banke Slovačke.  

Osiguranje od autoodgovornosti i mehanizmi za sprječavanje neosiguranih vožnji su bile teme trećeg panela i njih su prezentirali predstavnici: Europske komisije, gosp. Robert Mulac, Povjerenstva za financijski nadzor Republike Bugarske gđa Ralitsa Agayn-Guri i Agencije za financijski nadzor Poljske gosp. Mariusz Smetek.  

U četvrtom panelu razmatrao se režim solventnosti i utjecaj budućeg zakonodavstva Europske unije koje su predstavili gosp. Robert Gibbons, izvršni direktor i predsjednik Međunarodne fondacije za osiguranje i gosp. André Swanepoel, stručnjak za nadzor solventnosti u Međunarodnoj fondaciji za osiguranje.  

Nakon svakog panela predavačima je postavljen velik broj pitanja što je rezultiralo kvalitetnim raspravama i potencijalnim rješenjima pomenutih problema u ovisnosti od regulativa i specifičnosti različitih zakonodavstava u državama regiona. Cilj je bio razmjena mišljenja i iskustava učesnika na tržištu osiguranja, kao i predstavnika drugih regulatornih i nadzornih tijela Bosne i Hercegovine sa predstavnicima iz sektora osiguranja centralne i jugoistočne Europe, i on je ovom konferencijom u potpunosti i ostvaren.

11 FOTO GALERIJA
STATISTIKA

PUBLIKACIJE