Projekti

Otvaranje i prezentacija Twinning light projekta

24.4.2019

Konferencija za tisak i prezentacija projekta Pomoć Agenciji za osiguranje u Bosni i Hercegovini, koji je iniciran od strane Agencije za osiguranje u BiH, održana je 31.03.2008. godine u sjedištu Delegacije Europske komisije u BiH, na kojoj su sudjelovali veleposlanik Dimitris Kourkoulas šef  Delegacije Europske komisije u BiH, veleposlanik Republike Bugarske u BiH Andrej Transki, predsjednik bugarskog Povjerenstva za financijski nadzor Apostol Apostolov te direktor Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini gospodin Samir Omerhodžić.

Na temelju raspisanog tendera kao suradnik na Projektu izabrano je državno regulatorno povjerenstvo Republike Bugarske, koje će u BiH biti smješteno u prostorijama Agencije za osiguranje u BiH i koje će tijekom narednih šest mjeseci intezivno raditi na aktivnostima predviđenim projektom kroz realizaciju velikog broja seminara. 

Ovaj projekt, s ukupnom vrijednošću od 250.000 eura, će biti realiziran sa ciljem približavanja institucija BiH institucijama EU. Između ostalog, projekt će pomoći usuglašavanje zakonodavstva o osiguranju Bosne i Hercegovine sa relevantnim zakonodavstvom iz osiguranja  EU s ciljem ubrzavanja procesa razvoja jedinstvenog tržišta osiguranja u Bosni i Hercegovini. Rezultat provedbe projekta biće jedinstvena baza podataka za cjelokupno tržište osiguranja u našoj zemlji.

Europska komisija je odobrila još jedan značajan projekt na planu konsolidacije i razmjene iskustava na liniji zemlje članice Europske unije i Bosna i Hercegovina, pod nazivom IPA 2007, čija bi realizacija započela krajem 2008. godine. Vrijednost IPA 2007 iznosi 800.000 eura.

Od oba projekta se očekuju pozitivni rezultati po pitanju uspostavljanja učinkovite i transparentne regulative tržišta osiguranja u Bosni i Hercegovini, nadzora, koordinacije i arbitraže, te osiguranja transparentnosti raspodjele informacija i izvještavanja. Također, za očekivati je da će i jedan i drugi projekat pridonijeti jako potrebnoj harmonizaciji bh. tržišta osiguranja, u kontekstu mogućeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

STATISTIKA

PUBLIKACIJE